terug naar het nieuwsoverzicht

Acht tips: zo slaapt jouw kindje als een baby

Zwolle, 11 maart 2019

Slapen als een baby: vraag jij je af wie deze uitdrukking ooit bedacht heeft? Dan heb je vast iets aan dit artikel. De belangrijkste tip: elke baby is anders en er is geen aanpak die voor iedereen werkt. Het gaat er immers om dat je heel goed kijkt naar wat jouw kindje nodig heeft.

Je baby huilt om met je te communiceren. Het is in eerste instantie de enige manier om te laten weten dat hij iets nodig heeft of aandacht en liefde van je wil. Naast huilen kan je baby door lichaamssignalen laten merken dat hij iets nodig heeft. Ook om goed te kunnen slapen. Als je er zeker van bent dat er geen medische oorzaak is, dan kunnen deze praktische tips je vast een handje helpen!

1. Ga ’s ochtends en ’s avonds naar buiten
Een kort wandelingetje in de frisse buitenlucht en natuurlijk licht helpen de innerlijke klok en maken hormonen aan die essentieel zijn voor rust en slaap voor je baby.

2. Probeer krampjes en reflux aan te pakken
Als je kindje pijn heeft, wordt slapen helemaal niets. Zo help je je baby bij krampjes:

 • Laat je kindje rustig drinken en las eventueel pauzes in. Bij een flesje is het belangrijk dat de speen steeds vol zit.
 • Zorg voor voldoende beweging, maar alleen als je baby daar behoefte aan heeft anders zorgt het juist voor overprikkeling.
 • Houd je kindje na het drinken rustig in een verticale houding en wrijf zachtjes over de rug. Als er een boertje dwars zit, komt dat vanzelf.
 • Een lichte tegendruk op zijn buik kan helpen tegen darmkrampjes. Wrijf over je baby’s buik (met de klok mee) of draag hem in buikligging op je arm. De muis van je hand geeft dan een lichte druk tegen z’n buik. Je kunt je baby ook op zijn buik op je knie leggen.
 • Een ronde houding kan ook prettig voor hem zijn: leg je baby bijvoorbeeld in een babyhangmatje (banaanligging).
 • Sommige kinderen leren door in slaap te vallen tijdens of vlak na het voeden, dat slapen veilig is.

3. Zorg voor veiligheid en stimulering
Als je baby voelt dat je beschikbaar bent en voor hem zorgt, zal hij zich vanzelf willen ontwikkelen. Zorg voor speelgoed, andere kindjes en allerlei indrukken voor de zintuigen. Je baby wordt gelukkig (en moe) van ontdekken!

4. Routine helpt, maar er is niet één oplossing
Kijk en luister goed naar jouw baby. Er is geen passende oplossing voor iedereen, maar deze adviezen kunnen je helpen:

 • Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan, hoe moe je ook bent
 • Sommige baby’s houden ervan om tussen de middag twee uur te slapen, anderen haten het niet
 • Voor een baby die rond 7.00 uur wakker wordt en om 9.00 uur slaapt, is tussen de middag lang slapen vaak goed
 • Als je baby pas halverwege de ochtend moe wordt, werkt twee keer korter slapen vaak beter
 • Rond de twaalf maanden wisselen baby’s soms van slaapritme overdag
 • Als je oudere baby of peuter ’s avonds moeilijk in slaap valt; zorg dat je ze vroeg wakker maakt en ze ’s ochtends moe worden, zodat ze overdag eerder weer slapen

5. Bouw je dag voor je baby én jezelf rustig af
Een rustig bedtijdritueel met zo weinig mogelijk prikkels kan helpen. Zorg vooral dat jijzelf dit ook als rustig ervaart. Doe je kindje op tijd in bad zodat het niet teveel gestimuleerd wordt vlak voor het slapen gaan, speel rustige muziek af of  lees rijmpjes voor (ritme geeft rust). Sommige baby’s vinden babymassage heerlijk, anderen juist helemaal niet. Net als een donkere of lichte kamer, inbakeren of juist niet, stilte of geluid: probeer dit in alle rust eens uit.

6. De slaaproutine van je baby wijzigt
Bij een sprongetje of door een andere oorzaak kan de slaaproutine van je baby ineens veranderen. De enige oplossing is om de oorzaak aan te pakken. Want misschien wordt je baby wel wakker omdat hij meer beweegt en zijn armpje klem zit tussen de spijlen, heeft je kindje een groeispurt en dus meer honger of komen zijn tandjes door. Als kindjes laat zijn met kruipen of lopen hebben ze meer fysieke uitdaging nodig om te zorgen dat ze moe zijn, ook dat heeft invloed op hun slaaproutine.

7. Leer wanneer je baby moe is
Wat doet jouw baby als hij moe is? In z’n ogen wrijven, je aanstaren of juist heel aanhankelijk worden zijn allemaal signalen dat het tijd is om te gaan slapen. Maar jouw baby zou zomaar iets heel anders kunnen doen. Dit leer je alleen maar door goed naar je eigen kindje te kijken.

8. Slaap wanneer je kunt
Wist je dat we pas een paar honderd jaar een hele nacht slapen? Vroeger was het heel gewoon om vroeg op de avond een uurtje te slapen en daarna nog een aantal uur. Pak dat uurtje eens mee als je baby naar bed gaat, vooral fijn als je baby na de nachtvoeding niet weer goed gaat slapen!

Slaap lekker!

terug naar het nieuwsoverzicht