Coronavirus en opvang bij Doomijn. Meer informatie >
terug naar het nieuwsoverzicht

Radio-dj Wietze de Jager leest voor tijdens voorleesontbijt op Zwolse IKC De Wieden

Zwolle, 22 januari 2020

Ter ere van het Nationaal Voorleesontbijt, en met de volste aandacht van een twintigtal peuters en kleuters van Doomijn Kinderopvang en IKC De Wieden in Zwolle, las radio-dj Wietze de Jager vanochtend voor uit het boek ‘Moppereend’. In samenwerking met de Stadkamer werd zo het startschot gegeven voor de Nationale Voorleesdagen, waarvan het doel is om voorlezen aan kinderen te stimuleren.

Wietze is een van de bekende Nederlanders die vandaag meehelpen om het belang van voorlezen onder de aandacht te brengen. En dat doet hij graag.  “Op de basisschool was ik voorleeskampioen”, vertelt Wietze. “Ik heb nog wat extra boeken meegenomen, ik kan wel drie uur lang voorlezen”, grapt hij. Tussen radio maken en voorlezen zijn veel overeenkomsten, volgens Wietze: “Je hebt de tekst in je hoofd en moet deze voordragen, maar dat is voor zo’n publiek eigenlijk veel spannender dan op de radio!”

Voorlezen
Onder toeziend oog van zijn ouders en dochter Juul neemt Wietze plaats voor de groep peuters van Doomijn Kinderopvang en de kleuters van de basisschool die samen IKC De Wieden vormen. “Luisteren jullie weleens naar de radio?” vraagt Wietze. “Nee, wel naar YouTube!” roept een jongentje. Des te meer reden voor Wietze om zijn uiterste best te doen op het voorlezen. Want dat is belangrijk, vindt hij: “Vroeger las mijn moeder veel voor. Vooral uit spannende boeken als Snuf de Hond. Thuis lees ik ook veel voor. Goed voor de woordenschat, maar ook voor de interactie met je kind. Juul wil altijd het allerdikste boek lezen voor het slapengaan. Stiekem sla ik weleens wat bladzijdes over, als ze even niet oplet. Dat heeft ze waarschijnlijk pas door als ze zelf kan lezen”, lacht Wietze.

Moppereend
De meeste kinderen kennen het boek ‘Moppereend’ al, dat dit jaar prentenboek van het jaar is, en doen enthousiast mee met het verhaal over een chagrijnige eend. Ze lachen om Wietzes imitatie van de kakelende haan en mekkerende geit. Als hij het boek dichtslaat, volgt een groot applaus. “Jij kan goed voorlezen,” zegt een van de kinderen. “Nog een keer!” roepen ze in koor, waarop Wietze – in iets hoger tempo – nogmaals het prentenboek voorleest. Afsluitend krijgt iedereen een broodje, het is tenslotte een voorleesontbijt. Na een paar laatste woorden voor de camera’s van lokale en nationale televisie, overhandigen de kinderen Wietze een tekening en bedanken hem voor het voorlezen. “Jullie bedankt voor het luisteren!” sluit Wietze af.

voorlezen Wietze de Jager
terug naar het nieuwsoverzicht