Coronavirus en kinderopvang bij Doomijn. Meer informatie >

Lieve kinderen...

Alle kinderen hebben rechten. Wist je dat? Als kind heb jij recht op een veilig en gezond leven waarbij je kunt opgroeien bij je familie, naar school kunt en kunt spelen. Ook heb je recht op een eigen identiteit, geloof, cultuur en meningsuiting en moet je beschermd worden tegen mishandeling, (oorlogs)geweld en uitbuiting. Dit staat in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Kinderrechten zijn afspraken die gemaakt zijn tussen bijna alle staten in de wereld. Samen met jouw ouder(s) zorgen we er bij Doomijn voor dat jij veilig en gezond kunt opgroeien. Hoe? Dat leggen we hieronder graag aan je uit.

Veiligheid
We weten dat je veilig voelen nodig is om te kunnen spelen en je te kunnen ontwikkelen. Daarom reageren we op jouw vragende blik, emoties, gedrag en je verhalen. Zo voel jij je gesteund om jezelf, de ander en de wereld om je heen te gaan begrijpen. Er is altijd minstens één pedagogisch medewerker met volle aandacht beschikbaar in jouw buurt. Hij of zij nodigt je ouders regelmatig uit om mee te spelen en we praten samen mét en niet over jou. Zo kun jij je veilig voelen.

Gezondheid
We weten dat bewegen heel belangrijk is. De ‘motor’ van de hersenen wordt ermee aangezet. En als je beter kunt denken, kom je eerder op nieuwe ideeën en leer je ook plannen en je eigen gedrag sturen bijvoorbeeld. Daarom mag je veel buitenspelen en ook klimmen bij Doomijn. Daarnaast is goed en gezond eten nodig om te groeien. Je mag dit bij ons zelf klaarmaken. Je kunt kiezen uit veel gezonde dingen om te leren proeven.

Familie
We weten dat jouw ouders het állerbelangrijkst zijn en we willen ze niet vervangen. Jouw eigen familie betekent veel voor jou. Daarom mag je altijd iets mee nemen van thuis om bij ons te komen wennen en gaan we een familiemuur maken. Dan kun jij foto’s ophangen van wat voor jou belangrijk is en verbinden wij de opvang met thuis. Samen met jouw ouders verwonderen wij ons over alle stappen die jij zet.

Spelen
Spelen betekent bij Doomijn dat je zelf kiest wat je gaat doen en er geen doel mee hebt. Als jij plezier hebt en heel geconcentreerd bezig bent, weten wij dat je aan het oefenen en leren bent. Zo bereid jij je voor op school. Maar ook als je na school op de bso komt, leer je bij ons door te spelen een heleboel. Je kunt kennismaken met nieuwe dingen, en ontdekken wat je nog meer leuk vindt en waar je blij van wordt. Je hoeft niet de beste te zijn in rekenen of taal, je kunt ook een goede verhalenverteller, verbinder of sporter zijn. Zolang jij maar leert wat jouw talenten zijn en je je er goed bij voelt. Dat vinden wij belangrijk.

Identiteit
We zullen je stimuleren anderen vragen te stellen, hulp te bieden en waardering te krijgen van elkaar. Zo zorgen we ervoor dat jij voelt dat je erbij hoort en leer jij aandacht te hebben voor de ander. We laten je kennismaken met verschillende culturen, tradities en rituelen en staan open voor verschillen. Jij als kind kan je goed verwonderen, dat leren wij zelfs van jou! En als je weet wat voor jou en voor de ander belangrijk is, heb jij een stevige identiteit. Dat betekent dat je zelf weet wie je bent, wat jij wilt en jij tevreden kunt zijn met jezelf.

Bij ons krijg je alle ruimte om (jezelf) te ontdekken, fouten te maken en vies te worden. Want leren doe je van nieuwe dingen die je meemaakt. Kom je het zelf ontdekken bij Doomijn? Tot snel!

Opvang bij Doomijn