Coronavirus en kinderopvang bij Doomijn. Meer informatie >

Opvoeddilemma #16: Verliezen? Da's stom!

Iedere dinsdag adviseert één van de pedagogisch experts van Doomijn Kinderopvang over een opvoeddilemma. Bij welk opvoeddilemma kun jij wat advies gebruiken? Gebruik het formulier op deze pagina om jouw dilemma in te sturen en wie weet zie je jouw dilemma binnenkort via dit blog en op social media verschijnen. We kregen de volgende vraag binnen: 

'Mijn zoon van 6 kan zo slecht tegen zijn verlies. Als hij verloren heeft met voetbal is hij de hele avond chagrijnig. Maar ook spelletjes thuis zijn niet meer leuk. Wat moet ik doen?'
Kirsten

Uitleg expert Doomijn Kinderopvang

Pedagogisch beleidsmedewerker Désirée Dobma geeft antwoord op het (opvoed)dilemma van deze week: 'Jouw zoon laat heel veel betrokkenheid en inspanning zien bij spelletjes. Dit zien we veel vaker, en het feit dat hij zich zo fanatiek toont, is ook een mooi talent! Zijn reactie is nog primair, jouw zoon leeft in het nu en snapt nog niet zo goed dat het ‘maar’ een spelletje is. Weet je ook hoe het komt dat je kind dit zo moeilijk vindt? Soms speelt een gevoel van falen mee  - zie je wel, ik kan dit niet! - of een hele sterke eigen wil.' Hieronder wat tips om je zoon te helpen meer te genieten van het spel en soms even te balen en het verlies te accepteren.

  • Speel eens spelletjes waarbij je moet samenwerken om een doel te halen. Dan haal je samen wel of geen prestatie. Je zoon krijgt dan de kans te begrijpen dat een spelletje méér is dan winnen of verliezen; het is ook een sociale bezigheid. Kies van tevoren een eigen haalbaar doel. Bijvoorbeeld als verdediger tijdens het voetballen gaat hij proberen drie ballen tegen te houden of tijdens een kaartspelletje proberen om allemaal één kwartet te halen. Het feit dat hij doorzet en blijft proberen, is dan natuurlijk heel knap! En wat hij ook meteen ervaart: winnen is leuk, maar het is nog belangrijker om te weten hoe je kunt winnen. En soms leer je dat door te verliezen. Zo focus je je op het proces.
  • Teleurgesteld zijn mag trouwens absoluut! Dat blijven we allemaal tegenkomen in ons leven. Je helpt je zoon door zijn gevoel serieus te nemen: “Ik snap wel dat je teleurgesteld en boos bent, je wilde zo graag winnen.” En: “Waar baalde je nou het allermeest van?”

Leef mee en doe zelf voor hoe jij met teleurstelling om gaat, bijvoorbeeld na een spelletje: “Jammer zeg, dat ik verloren heb. Gefeliciteerd hoor! Ik vond het heel leuk om met je samen te spelen.” Want jij als ouder bent een krachtig rolmodel!