Coronavirus en kinderopvang bij Doomijn. Meer informatie >

Opvoeddilemma #5: gillen

Iedere dinsdag adviseert één van de pedagogisch experts van Doomijn Kinderopvang over een opvoeddilemma. Bij welk opvoeddilemma kun jij wat advies gebruiken? Gebruik het formulier op deze pagina om jouw dilemma in te sturen en wie weet zie je jouw dilemma binnenkort via dit blog en op social media verschijnen. We kregen de volgende vraag binnen:

"Mijn zoontje van elf maanden gilt uit enthousiasme. Moet ik hem corrigeren, of lekker laten gaan?"
Anne

Uitleg expert Doomijn Kinderopvang

Pedagogisch beleidsmedewerker Désiree Dobma:
“Ook op het gebied van spraak en taal zijn baby’s vanaf de geboorte af aan al in ontwikkeling. Keelgeluiden gaan over in uithalende geluiden van hoog naar laag en van hard naar zacht. Al snel kunnen wij daar bijvoorbeeld plezier of frustratie in onderscheiden. Luid en duidelijk, welteverstaan. Dit gillen kan inderdaad een enorm volume aannemen! Wat fijn om te lezen dat jouw zoontje zijn enthousiasme ermee uit. Het klinkt echter net zo hard als gillen uit frustratie en ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of je hier wat mee moet of kan.

Tot ongeveer één jaar geldt dat een reactie van jou een reden kan zijn voor je kind om iets nog een keer te doen. Corrigeren begrijpt een baby niet. Je zoon kan nog niet begrijpen wat je zegt. Afleiden helpt het beste. In dit geval uit je kind zich en dat kun je sowieso beter niet corrigeren. Bovendien wil je het feit dát hij enthousiast is niet corrigeren. Laten gaan kan en mag, zolang je kind zich er goed bij voelt. Je kunt ook ondersteunen: je helpt je kind al door te benoemen waar hij zo van gilt: “Je wordt heel blij als de bal rolt!”. Je erkent je zoon, ontvang zijn emotie en daarmee voelt hij zich gezien. Bovendien geef je woorden aan zijn emoties en dat gaat helpen in de taal- en sociale ontwikkeling.

De taal kun je voor een baby en dreumes ook ondersteunen met gebaren. Bij blijdschap hoort springen, swingen of in je handen klappen bijvoorbeeld. Of een juichgebaar. Dat doen wij als volwassenen ook als ons iets leuks overkomt; yes! Met gebaren kunnen veel baby’s voordat zij het eerste woordje gaan uitspreken al beter duidelijk maken wat in hen speelt. Klap in je handen of steek je armen in de lucht dus, als je zegt: “Jij bent blij!” Grote kans dat hij dit na gaat doen. Deze tips zijn ook inzetbaar als je kind gilt uit frustratie. Boos kijken en bijvoorbeeld vuisten ballen kan dan ondersteunend werken als je baby dit kopieert. Blijf verder zelf rustig, houd je eigen volume laag. Je kunt ook kijken hoe je kind reageert als jij fluistert.

In geen geval corrigeren dus, maar als je het niet (meer) wil laten gaan ben ik benieuwd hoe je kind reageert met bovenstaande tips. Veel succes en geniet samen van zijn ontwikkeling!”