Coronavirus en kinderopvang bij Doomijn. Meer informatie >

Zandbaktwijfels

Vandaag bekruipt me het gevoel van twijfel. Twijfel of de kinderen nog verantwoord buiten kunnen spelen. Samen in de speeltuin, want daar is het drukker dan ooit! De overburen houden sinds twee dagen de kinderen binnen. Het rolgordijn komt niet meer omhoog, terwijl het de gehele dag door krioelt van fietsende en rennende kinderen. Of juist daarom. Staan er anders twee beteuterde jongetjes voor het raam? Of gaan de buurtkinderen vragen of ze ook komen spelen?

Waarom weegt dit onderwerp zo zwaar? Natuurlijk weet ik het wel: dit virus is niet mis! De risico’s zijn niet te overzien. Waarom spelen er dan nog zoveel kinderen gezellig met elkaar buiten? Mijn vragen en twijfels worden gedeeld, merk ik terwijl deze heen en weer gaan in verschillende appgroepjes. Fijn om dit te kunnen delen, maar er volgt nergens een genadeklap; een duidelijk standpunt wordt er niet ingenomen. Ja blijkbaar ben ik dáár naar op zoek. Schuldgevoel overheerst, maar om wat eigenlijk? Een keuze maken...

"Mama, je mag wel weer naar binnen gaan hoor."
Thuisblijfmoeder

Ondertussen volg ik de kinderen en probeer de knuffelmomenten (ze spelen vader-en-moedertje en gaan naar het werk, daar hoort in een gezond en goed draaiend gezin natuurlijk een knuffel bij) en te dicht op elkaar in de zandbak spelen te onderbreken door ze af te leiden. Een gesprekje te beginnen. Maar aan de blikken te zien wordt mijn bewuste inbreuk tijdens hun spelmoment niet gewaardeerd. “Mama, je mag wel weer naar binnen gaan hoor!” 

Ondertussen kijk is sinds het begin van de middag geregeld op de klok. Ik heb onwijs veel zin om vanavond even naar de supermarkt te gaan. Alleen op de fiets en dwalen door de winkel; heerlijk! Even geen “mama, mama, mama, mama”.
Even later, al lopend door de winkel, kijk ik op mijn boodschappenlijstje en ja hoor: dit is het lijstje van gisteren. Zucht... Nu moet ik eigenlijk naar huis bellen om een foto van het recente lijstje te vragen. Zó geen zin in! Dus ik neem alle tijd voor mezelf en koop lekker waar ik zin in heb. Benieuwd naar de reactie morgenochtend.